PROTEZ
Dişhekimliğinde protez, çeşitli nedenlerle kaybedilen dişlerin ve komşu yapıların; Fonksiyon (çiğneme), Fonasyon (konuşma) ve Estetik (görünüm) işlevlerinin iadesini ve devamlılığını sağlayan yapay aygıtlardır. Ağız- Diş protezleri ile ilgilenen dişhekimliği bilim ve sanat dalına “Protetik Dişhekimliği” (Prosthodontics), bu alanda akademik eğitim almış dişhekimine “Prostodontist” denir.
Protez Türleri:
Tam (Total) Protezler: Alt ve/ veya üst çenedeki tüm dişlerin eksikliğinde uygulanan dişlerin ve ilişkili çevre dokularının yerini tutan protezlerdir.
Bölümlü (Parsiyel) Protezler: Bir veya birden çok diş kaybı durumunda uygulanan, doğal dişler ve/ veya mukozadan destek alan protezlerdir.
* Sabit (Bölümlü) Protezler ( Kron- Köprü Protezleri): Protez desteğinin doğal diş veya köklerden sağlandığı, dişlere yapıştırılarak kullanılan , az sayıda diş eksikliğinde uygulanan protezlerdir.
* Hareketli (Bölümlü) Protezler; Çok sayıda diş eksikliğinde uygulanan, ağza hasta tarafından takılıp- çıkarılarak kullanılan protezlerdir.
* Çene- Yüz Protezleri: Hastalık, yaralanma ( trafik kazası, savaş yaralanmaları), doğumsal veya cerrahi nedenlerle etkilenmiş çene-yüz sisteminin ve komşu yapıların estetik ve fonksiyonlarını iade etmek amacıyla uygulanan protezlerdir.
* İmplant Destekli Protezler:Tek diş eksikliğinden tam dişsizliğe kadar her durumda kullanılabilen, çene kemiğinin içine yerleştilen bir alt yapı( implant) dan destek alan ve tutuculuğu bu yolla sağlanan çağdaş protez uygulamalarıdır. |